Watersportvereniging Rijn en Lek

Feestelijke opening Natuurgebied Lunenburgerwaard

Geplaatst op 15-06-2022  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Wilfred ten Heuvel

Op 9 juni is tijdens een feestelijke opening bij onze vereniging het natuurontwikkelingstraject Lunenburgerwaard opgeleverd. Er is veel nieuwe natuur gecreëerd. Zo is er rivierhout aangebracht, is het ooibos uitgebreid en is er in de Gravenbol een plas- en moerasgebied aangelegd tegenover jachthaven De Lunenburg. Deze maatregelen hebben ervoor gezorgd dat het gebied nu voldoet aan de voorwaarden van het Europees Netwerk van beschermde gebieden. Schoolkinderen van de Wegwijzer en de Windroos hebben het gebied symbolisch opgeleverd. Ze hebben een zelfgemaakt insectenhotel aan het gebied geschonken.

lunenburgerwaard-aanleg

Het plas- en moeras gebied in aanleg.

Voor de recreatie is een prachtig wandelpad aangelegd vanaf de dijk door de natuur langs onze haven. Voor de leden en de passanten is er een ingang gemaakt zodat we direct vanaf de haven een mooie wandeling kunnen maken.

lunenburgerwaard-ingang-wandelgebied

Ingang naar het wandelgebied tegenover onze vereniging.

Voor de waterport en recreatie is het gebied vooral veel mooier geworden; het strandje tegenover de jachthaven is nog steeds toegankelijk, de andere oevers zijn echter verboden te betreden, dit is terrein voor de natuur. De Gravenbol is nog steeds de plek om te recreëren. Sta er bij stil dat dit onderdeel is van een mooi natuurgebied. Neem je afval mee en laat geen honden los lopen.

lunenburgerwaard-rondvaart

Leden en omwonenden waren uitgenodigd voor een rondvaart met een mooi uitzicht op het gebied vanaf het dek van de Blauwe Bever.

Wanneer je iets ziet wat niet past in dit gebied dan kun je contact opnemen met de boa’s va Utrechts Landschap (bel 030 220 55 55). Zij zien toe op naleving van de regels in dit gebied.

 

Op RTV Utrecht vindt je een leuk persbericht met onderaan een mooi filmpje over de opening en de wandelroute

Filmpje wandelroute