Toeristische informatie

Fiets knooppunten

fietsknooppunt WbD

Wijk bij Duurstede
IMG_0035Vroeger lag hier, langs de Kromme Rijn, de belangrijke handelsplaats Dorestad. Romeinen, Vikingen en bisschoppen hebben hun stempel gedrukt op het stadje.Museum Dorestad verhaalt over de geschiedenis vanaf de Dorestad periode en de opgravingen die hebben plaatsgevonden.
De gerestaureerde kasteelruïne van Kasteel Duurstede, met zijn vierkante Donjon uit 1270 en Bourgondische toren, laat nog iets van die rijkdom zien.
IMG_0046Er zijn tal van monumenten, zoals de Grote Kerkmolen Rijn en Lek en het oude Stadhuis op de Markt.
Wijk bij Duurstede is nu een bruisend toeristisch stadje. De historische binnenstad, met haar monumenten en exposities in de vele kunstgaleries, trekt veel cultuurliefhebbers. Uniek zijn de poëzie- en de beeldenroute door de binnenstad.
De VVV verzorgt stadswandelingen en bezoek aan diverse monumenten.
Tot de gemeente behoren ook de kernen Cothen en Langbroek, sfeervolle dorpen in een agrarisch landschap met ieder een eigen karakteristiek.

Klik hier voor evenementen of andere toeristische informatie.

Op 9 km fietsen van de jachthaven liggen Doorn, Leersum en Amerongen

Doorn 
De naam Doorn is afgeleid van Thorhem of Thorheim, wat woonplaats van Thor, god van de donder, betekent. Doorn is gelegen aan de zuidwestkant van de Utrechtse Heuvelrug. De oudste vermelding dateert vanaf 885. Grafheuveltjes in de Kaapse Bossen doen nog aan oude tijden herinneren. In de middeleeuwen bestond Doorn uit twee Ridderhofsteden omgeven door heidevelden, akkers en bosgebied. Een beroemde inwoner van Doorn was de Duitse keizer Wilhelm II. Hij werd in 1918 verbannen en nam zijn intrek in Huize Doorn. Ook de schrijver Simon Vestdijk heeft een groot deel van zijn leven in deze dorpskern gewoond. De aantrekkelijke omgeving maakt Doorn sinds lange tijd tot een recreatiekern met veel forensen. Bekend in Doorn is de jaarlijkse kastelentocht van rijtuigen.

Klik hier voor evenementen of andere toeristische informatie.

Leersum
De namen Laresheim of Laresheem zijn de voorgangers van het uiteindelijke Leersum. Leer of laar is een stuk bos dichtbij bewoners gelegen. Heim betekent woonplaats. Naast de oude Hervormde kerk uit ca. 1500 aan de doorgaande weg (N225) staat de herberg “King William” uit ca. 1690. Stadhouder Willem III zou hier gelogeerd hebben in 1697. Vanwege het bosrijke karakter en de ligging aan de voet van de Heuvelrug, is Leersum een geliefd vakantieoord. Jaarlijks wordt in augustus een groot Bloemencorso gehouden.

Klik hier voor evenementen of andere toeristische informatie

Amerongen
De geschiedenis van het dorp Amerongen is nauw verweven met die van het gelijknamige kasteel. Het oorspronkelijke Kasteel Amerongen werd in 1286 gesticht op verzoek van Graaf Floris V. Gletjsers kwamen in de ijstijd van de Scandinavische landen tot aan de Rijn en brachten het materiaal voor de Utrechtse Heuvelrug, die reikte van Huizen tot Rhenen. Van de verschillende “bergen” is de Amerongse berg met 69,25 meter de hoogste. Het uitgestrekte bosgebied is bij Amerongen de verbinding tussen de uiterwaarden van de Neder Rijn in het zuiden en de Gelderse Vallei in het noordoosten. De bossen en velden zijn grotendeels vrij toegankelijk voor wandelaars.

Klik hier voor evenementen of andere toeristische informatie

Met de veerpont over, kom je in 

Rijswijk
Is een klein Nederlands dorp in de Gelderse gemeente Buren. Rijswijk telt ongeveer 650 inwoners.Rijswijk in de Neder-Betuwe behoorde van 1811-1817 bij de voormalige gemeente Beusichem, van 1818-1998 bij de voormalige gemeente Maurik en vanaf 1999 bij de gemeente . Dezelfde plaatsnaam komt ook voor in Noord-Brabant en Zuid-Holland. In 1915 en 1916 zijn in het Essenbosch sporen gevonden van een nederzetting uit de 2e eeuw na Christus. De oudste vermelding van de naam komt voor in een 9e eeuwse oorkonde. De naam is afgeleid van het oud Nederlandse woord ‘wich’ dat nederzetting betekent en ‘ris’ dat loot, tak of twijg betekent. Hier misschien in betekenis van vlechtwerk. Er komen veel achternamen voor, met een evengrote variatie in schrijfwijze, gebaseerd op de plaatsnaam Rijswijk. Deze families kunnen afstammen van een der Rijswijken in Noord-Brabant bij Waalwijk of Zuid-Holland bij Den Haag of van de Duitse gelijknamige plaats bij Kleef. In Rijswijk staat de N.H. Martinuskerk gebouwd in Gelders-Nederrijnse stijl.