Watersportvereniging Rijn en Lek

WSV Rijn en Lek foto Hans Dirksen

5e editie Herstcup 2021

Inschrijven

Inschrijven kan met behulp van de formulieren onder aan deze pagina. Er is een formulier voor de wedstrijden en een apart formulier voor de barbeque.

Let op: Deelname barbeque is alleen mogelijk met een geldig 'coronatoegangsbewijs'.


Programma

Programma,

Zaterdag 18 september:

 • 12:30 uur: Palaver in De Ark van WSV Rijn en Lek
 • 12:30 uur: Palaver in de ark van W.V. Maurik
 • 14:00 uur: Eerste start op de recreatieplas Eiland van Maurik
 • Direct na finish laatste schip: tweede start
 • Tijdens finish tweede wedstrijd start tijdrit
 • 16:00 uur: Tent en bar open op de parkeerplaats
 • 17:00 – 18:00 uur: Aankomst deelnemers bij WSV Rijn en Lek
 • 18:00 uur: Start Barbecue 

Zondag 19 september:

 • 10:30 uur: palaver in De Ark van WSV Rijn en Lek.
 • 11:30 uur: eerste start zeilwedstrijden voor de jachthaven.
 • 13:30 uur: tweede start zeilwedstrijden voor de jachthaven.
 • 16:00 uur: prijsuitreiking.

Tarieven:

Anders als je misschien gewend bent zijn wij nu wel genoodzaakt inschrijfgeld te vragen. Dit om de te maken kosten te compenseren. De volgende tarieven zijn vastgesteld:

 • Kajuit en open klasse hele weekend: Voor inschrijving € 10,-. Na inschrijving € 12,-
 • Kajuit en open klasse één dag: Voor inschrijving €  6,-. Na inschrijving € 7,-
 • Barbecue kaart zaterdag avond: Voor inschrijven  € 12.50 p.p. Na inschrijven niet mogelijk.

Wedstrijdinformatie

Inschrijven:

Vooraf inschrijven kan vanaf zaterdag 4 september via het inschrijfformulier hieronder. Deze sluit op zaterdag 11 september om 23:59 uur. Voor de zeilwedstrijden is het nog mogelijk u in te schrijven op de wedstrijd dag zelf kort voor het palaver.

Zeilwedstrijden,

Klassen:

Er is een totaal weekend klassement voor open boten en kajuitboten. Afhankelijk van de inschrijvingen kunnen er meerdere klassen gemaakt worden. Van de vier wedstrijden plus de tijdrit (totaal 5) wordt het slechtste resultaat verwijderd. Een wedstrijd wel gestart, maar niet gefinisht wordt gezien als laatste plaats. Wedstrijd niet gestart laatste plus 1.

Er zijn geen aparte jeugdwedstrijden tijden de Herfstcup.

Startprocedure:

Het startsein word gegeven vanaf het startschip. De startlijn word aangegeven tussen het startschip en een boei in het water. De startrichting is zoveel mogelijk tegen de wind in. Mogelijk moet je als eerste boei B ronden. Dit word dan aangegeven op de banenkaart en je vindt deze boei bovenwinds van de startlijn. Eén minuut voor het 5 minuten sein voor de kajuitklasse word er een attentie sein gegeven middels een hoorn. Tijdens het 5 minuten sein klinkt er opnieuw een hoorn. Daarna word er elke minuut een bal verwijderd. Tijdens het startsein klinkt opnieuw een hoorn en word de laatste bal verwijderd. Dit sein is tevens het 5 minuten sein voor de open klasse. Daarna word er opnieuw elke minuut een bal verwijderd. Tijdens het startsein word de laatste bal verwijderd en klinkt de hoorn. De te varen baan word vooraf aangegeven tijdens het palaver of vanuit de volgboot. Heb je marifoon aan boord, luister dan tijdens de start uit op VHF 88.

Vaargebied

Op zaterdag worden de twee wedstrijden gevaren op recreatie plas Eiland van Maurik. De baan word uitgezet over meerdere plassen waar diverse eilanden en boeien gerond moeten worden. Daarbij komen mooie rakken voor op de grotere plassen maar ook kruisen in de nauwe doorgangen tussen de verschillende plassen. 

De tijdrit word gevaren op de Neder-Rijn tussen het eiland van Maurik en de oude rivierarm van Wijk bij Duurstede. Zondag zullen de wedstrijden gevaren worden op de Gravenbol en de oude rivierarm bij Wijk bij Duurstede.

Tijdrit

Op zaterdag is de finish van de tweede wedstrijd tevens de start van de tijdrit, hierdoor is er  geen tijdsverlies bij de start. Ook is er een grotere kans dat je vrij vaart van de concurrerende schepen. De taak is dan zo snel mogelijk naar de Finish in Wijk bij Duurstede te zeilen. De uitslag van deze wedstrijd - door ons tijdrit genoemd - kan verrassend zijn!

Start, parkoers en finish tijdrit

Na finish van de tweede wedstrijd in Maurik vaar je gelijk door naar de rivier. Vanaf daar met de stroom mee naar Wijk bij Duurstede waar je het dode arm op vaart. Voor De Ark van W.S.V. Rijn en Lek word middels twee vlaggen de finish van de tijdrit aangegeven. Na het geluidsein ben je gefinisht. 

SW

Om alle schepen snel of langzaam een eerlijke kans te geven gebruiken wij het systeem Snelheidsfactor Wedstrijdzeilen afgekort SW. Hoe lager getal hoe sneller de boot zal moeten kunnen zeilen. Een boot met een hoger getal mag langer over de baan doen en kan daarmee toch winnen.

Voorbeeld: Boot 1 heeft een SW factor van 100 en zeilt over één wedstrijd 100 minuten. Boot 2 heeft een SW factor van 115.  Wanneer boot 2 binnen de 115 minuten de zelfde baan weet te varen wint boot 2 van boot 1.  

Overnachten van zaterdag op zondag

Wanneer je geen ligplaats heeft bij W.S.V. Rijn en Lek kun je gebruik maken van een gratis overnachting aan de E steiger. De E steiger is de binnenste steiger aan de oostkant van de haven. Je kunt de boot aan de zuidzijde in langs richting vastmaken.

Barbeque

Testen voor toegang (COVID-19)

Tijdens de barbecue is het niet mogelijk de 1,5 meter te handhaven. Daarom hebben wij hiervoor 'testen voor toegang' ingesteld. Middels een coronatoegangsbewijs kun je deelnemen aan de barbecue. Er zijn 3 manieren om aan een toegangsbewijs te komen. Je bent volledig gevaccineerd, je bent hersteld van een corona besmetting binnen de afgelopen 6 maanden, je beschikt over een negatieve testuitslag minder dan 24 uur oud. (geen zelftest) Om toegang te krijgen moeten de volgende 4 stappen gedaan zijn:

 • Download de CoronaCheck-app
 • Upload uw coronabewijs
 • Laat QR code scannen tijdens het ophalen van uw BBQ kaart in De Ark
 • Toon je legitimatie bewijs.

Heb je ondanks dit allen toch klachten die passen bij het coronavirus. Blijf dan thuis en laat je testen door de GGD!

Je kunt dit alles nalezen op: www.rijksoverheid.nl

Grote barbecue voor alle leden en deelnemers,

Zaterdag middag om 16:00 uur opent de tent en de bar op de parkeerplaats. Dit is voor alle leden van w.s.v. Rijn en Lek en de deelnemers van de Herfstcup. Om 18:00 uur opent de barbecue, Middels een BB kaart kunt u uw vlees halen en laten bakken door een van de mannen achter de barbecue. Geen gehaast want door de kaart is er voor iedereen vlees voldoende. Voor de BBQ kaart kun je inschrijven op www.rijnenlek.nl t/m zaterdag 11 september.

Wil je mee helpen?

Om van dit evenement een succes te maken hebben we vrijwilligers nodig. Ben je niet in de gelegenheid om mee te varen en lijk je het leuk dit evenement van dichtbij mee te maken meld je dan aan als vrijwilliger. Tijdens opbouwen, op het startschip, of als rescue in de volgboot kun je een zeer waardevolle bijdrage leveren aan de organisatie. Beschikbaar? Stuur een email naar eicnetnemeneve@rijnenlek.nl of bel Vincent Groenen tel. 0343 561940.  

Nog vragen?

Stuur een Email naar: eicnetnemeneve@rijnenlek.nl of bel: 0343 561940.

 


Dit formulier is niet beschikbaar.
Dit formulier is niet beschikbaar.